16 september 2013

Vårt hus projekt - del 1

Någongång för 2 år sedan började vårt hus-projekt. Varifrån det började har jag ingen aning. Vi hade ju köpt lägenhet och planen var att bo där i minst 2 år, för skojs skull tittade vi på hus som fanns till salu och Daniel drömde om att bygga ett eget hus. Vi fick höra om tomten som inte var fanns på marknaden men som vi kanske kunde köpa. Och så gick det undan, till banken för att få ett lån godkänt och 9 november var alla papper klara och vi kunde skriva på köpebrevet.

Planen som gick in tillsammans med undantagslovsansökan

Resten av hösten och hela vintern höll vi på att röja på tomten, som varit övergiven i över 40 år. Vid årsskiftet började vi kunna föreställa oss var huset skulle placeras och 22 januari gick ansökan om undantagstillstånd in till Borgå Stad. Nu var det bara att vänta. Fälla lite mera träd, spara stockar som skulle sågas, såga ved och fälla flera träd. Under hösten hade vi sett på olika husmodeller, planlösningar, sätt att bygga och frågat offerter på hus vi var intresserade av. Till slut valde vi Kastelli. I slutet av april kom förhandsbeslutet om undantagstillståndet, och det var godkänt, det riktiga beslutet kom i halva maj. Hos Kastelli skrev vi under avtalet 24 april.  Med hjälp av byggmästaren och Kastelli gick bygglovsansökan in i slutet maj medan vi låg på Rhodos och latade oss. Efter 3 veckor kunde vi hämta ut vårt godkända bygglov.



Så var det att vänta och hoppas på att få lägenheten såld. Kändes ganska hopplöst med säljandet då det inte ens kom besökare på visningarna. Men så var det mittiallt 2 olika som ringde och var intresserade, och med den ena blev det handel i början av juli. Innan juli var slut hade vi flyttat ut och städat lägenheten.
Nu var alla våra villkor hos Kastelli röjda; godkänt bygglov, lånet godkänt hos banken och lägenheten såld. Trots att villkoren inte var i ordning innan "bäst-före-datumet" på husleveransen hade vi kvar vår plats och leveransen blev inte flyttad.


Grävmaskinen anlände 9 augusti och redan följande dag var "gården" uppochnervänd. Det var ingen liten grävmaskin så det gick undan med fart. Veckoslutet 22 och 23 augusti hade vi sprängaren här och sprängde bort lite berg. Det grävdes lite mera, flyttades på stenkross och den 9 september var rören nedgrävda.


I början av oktober var sockeln gjuten och det började anlända material till tomten. Den stora dagen var 11 oktober då huset kom. Samma kväll var takstolarna och aluskate på plats.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)