16 september 2013

Vårt hus-projekt del 2

Huset kom upp fort men sedan verkade det stå stilla. Vilket det nog endå inte gjorde. I början av november var avloppsrören och vattenrören nergrävda och "mellantaket" på plats. Golvvärmen var färdig 24 november och golvet göts den 29nde. Sent på kvällen 10 december landade flera tusen kilo sten på gården, då kom takkan. Mellanväggsstommarna kom upp 11 och på Luciadagen drogs strömmen.
Det var nu som det inte hände så mycket, för nu behövde golvet tid att torka. Takpanelen vi beställt levererades till nyåret. Efter trettondagen kom det gubbar som började ulla och sätta upp mellanväggarna. De första rummen var färdigt skivade 22 januari och några dagar senare var alla vägg- och takskivor på plats. Genast som det var färdigt spacklades, slipades och grundmålades väggarna av en pratsam kvinna. På veckoslutet hämtade vi hem första satsen kakel och kakelmassa. Puustellis försäljare var och mäta ut köket måndagen den 28 januari.


Brandväggen och skorstenen bar vi in första veckoslutet i februari. På Runebergsdagen började vi själva måla väggarna. Första takpanelen kom upp fredagen den 8 februari och medan Daniel slog upp takpanel under veckoslutet satte jag och F upp tapeter. På måndagen började kaklarna sitt arbete, som tog att räcka länge. Skorstensmuraren kom och murade upp pipan 18 och 19 februari (klantig var han som gick upp på taket och sparkade omkull stegen!) samtidigt bar vi in takkan. Temperaturen i huset sjönk med 10 grader på bara någon timme!


Det tog ungefär en hel dag att få de 4 första taklisterna på plats 24 februari. Efter mätande och vinklar hit och dit fick Daniel passliga bitar som sedan fick hänga med enda till slut. Det tog lång tid för gubben som byggde upp takkan, han visste inte riktigt heller vad han skulle bygga (?!) men 4 mars var den äntligen färdig. Under tiden började vi på bastun där vi gjort i princip allt själv. Det var mycket arbete med luftkanaler och mellanrum, tätande och tejpande.


När alla taklister var uppe var det golvets tur och första rummet fick laminat 13 mars. Köket levererades måndagen den 18 mars och då var alla golv färdiga. Tre dagar tog det att få köket på plats och därefter var det hjälpkökets tur. Där tog det lite längre då det fattades en skåpfot från leveransen och vi fick vänta en tid på den. Golvlisterna i alla andra rum kom på plats under tiden. Åttonde och nionde april kopplades vattnet och strömmen, lampor sattes på plats och kranar och byttor installerades.


Första (av helt för många!) besöket till IKEA blev fredagen den 12 april då vi hämtade hem skåp. På lördagen var Daniels föräldrar här och städade hela dagen och på söndagen sökte vi sängen. På måndagen kom soffan (som var sönder). Skåpen byggdes ihop, de sista fixades färdigt och sakerna packades ner på gamla adresser.


Första flyttlasset gick på lördagen 20 april, då flyttades det största och tyngsta. Bastun provades för första gången och vi sov första natten i huset.
Inflyttningsgranskningen hade vi på morgonen den 23 april. Godkänd, med lite punkter som ska vara fixade till slutgranskningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar :)